Bron: abradio.nl
 


Reunie Radio Parade vol nostalgie

Haarlem - "Luisteraars goede avond dit is Radio Parade, de Algemene Haarlemse Ziekenomroep".

Zo begon Radio Parade in 1960 met de uitzendingen in het ziekenhuis St. Joannes de Deo. Nu 48 jaar later bestaat de ziekenomroep al bijna vijftien jaar niet meer. De tientallen medewerkers van Radio Parade hebben stuk voor stuk mooie herinneringen in het legendarische radiostation.

Deze herinneringen werden afgelopen zaterdag een flink opgehaald tijdens de eerste reunie van ziekenomroep Radio Parade. Tijdens de reunie waren vele bekende radiomakers aanwezig zoals Joop van Zijl (NOS), Jan Steeman (oud-radio 3 DJ) en Arjan Burggraaf (Radio Noord-Holland). Veel media talenten als Annette van Trigt, Jeroen Overbeek en Floortje Dessing begonnen hun carriere bij de ziekenomroep.

"We hebben ruim twee honderd oud-Parade medewerkers opgespoord. Naast de bekende namen hebben ook veel medewerkers, in de anonimiteit, van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Denk daarbij aan geluidtechnici en productiemedewerkers", vertelt Theo Plasschaert.

Radio Parade was een zeer belangrijk medium in de Haarlemse ziekenhuizen. "De ziekenomroep was echt een venster op de buitenwereld. In die tijd hadden patienten nog geen tv en zeker nog geen internet. De dankbaarheid van de patienten was geweldig. Radio Parade was toen een van de weinige ontspanning mogelijkheden in het ziekenhuis", vertelt Plasschaert. Plasschaert, nu freelance verslaggever voor de NOS en het Haarlems Dagblad, heeft goede herinneringen aan de sportuitzendingen en de uitzendingen op locatie.

"Aan de uitzendingen deden altijd bekende sporters mee. Verder hadden we altijd live uitzendingen vanaf de honkbalweken. Daarnaast kwamen we ook live vanaf de voorjaarsbeurs en Koninginnedag. Het was een geweldige tijd", zegt Plasschaert.

Tijdens de reunie werd volop gesproken over de legendarische uitzendingen. Het was voor veel oud-radiomakers een weerzien met bekenden van vroeger. Fotografie, Geluidsfragmenten en informatie over Radio Parade is te vinden op de internetsite Radioparade.nl.

Fotografie: Roderick de Veen